Volkswagen viser frem den selvkjørende konseptbilen Sedric

Sedric
Sedric

Sedric skal kunne hente barna på fotballtrening, matvarene i butikken og kjøre deg dit du vil, når du vil – ved hjelp av et enkelt knappetrykk.

Volkswagen Group har gjort individuell mobilitet tilgjengelig for folk flest i mange land gjennom historien. Med sitt nye konsept vil konsernet også gjøre avansert teknologi og sikkerhet tilgjengelig for alle, og konseptbilen Sedric er et nøkkelkomponent i denne strategien.

I tillegg til det innovative kontrollsystemet, gir Sedric også selve begrepet ”selvkjørende bil” en ny mening. Et knappetrykk er alt som skal til. Da kommer bilen kjørende, plukker opp passasjerene og bringer dem trygt til målet.

Med fremtidsprogrammet ”Together – Strategy 2025” lanserte Volkswagen Group i 2016 en av de største endringene i selskapets historie. Utvikling, produksjon og salg av biler vil fortsatt spille en nøkkelrolle for Volkswagen, men konsernet skal samtidig være verdensledende på bærekraftig mobilitet. Transformasjonen av kjerneområdet og de nye Mobility Solutions-avdelingene er basisen for morgendagens vekst.

I fremtiden vil helautomatiserte kjøretøy berike mobilitetsopplevelsen til mange mennesker. Et konsept som baserer seg på kjøretøy som bli brukt intensivt vil ta mindre plass, bruke mindre energi, være tryggere og mer bærekraftig på samme tid. Løsningen gir skreddersydd mobilitet til alle: voksne og barn, pensjonister og mennesker med fysiske handicap, urbane mennesker uten bil eller førerkort og besøkende i en fremmed by som vil komme seg fra A til B på en enkel måte.

Volkswagen Groups første konseptbil

Sedric er en merkeuavhengig bil, og er dermed Volkswagen Groups første konseptbil. Det er også den første bilen fra konsernet som har blitt laget for såkalt nivå 5 autonom kjøring – noe som betyr at en menneskelig sjåfør ikke er nødvendig. Sedric har blitt designet, utviklet og bygget i et samarbeid mellom Volkswagen Groups Future Center Europe i Potsdam og Volkswagen Group Research i Wolfsburg.

Sedric er pioneren – en idéplattform for autonom kjøring i Volkswagen Group. Den er også stamdaren til en rekke konsepter for individuell mobilitet. Etterhvert vil Sedric også danne basisen for modeller fra Volkswagen Groups ulike merkevarer.

Grunntanken om enkel og individuell mobilitet for alle er koblet til et universelt utformet kjøretøy og til et intuitivt kontrollsystem. The Button, eller Knappen, er koblingen mellom brukeren og Sedric, og denne er nøkkelen til en helt ny mobilitetsopplevelse. Et enkelt trykk på knappen garanterer mobilitet til alle – uavhengig av tid og sted. Kontrollen består av en knapp å trykke på samt en ring som angir Sedrics ankomsttid ved hjelp av fargesignaler. Kontrollen har også en vibrasjonsfunksjon som vil hjelpe synshemmede med å finne bilen.

Henter på fotballtrening

Sedric vil være en del av flåten som opereres av Volkswagen Groups leverandør av mobilitetstjenester, men det kan like godt være en privateid og individuelt konfigurert modell fra et av Volkswagen Groups merker. Volkswagen er overbevist om at mange fortsatt vil eie sin egen bil i fremtiden – særlig når bilen er intelligent og kan gjennomføre ting på egenhånd. Sedric vil kunne kjøre barna på skolen, foreldrene på kontoret, finne en parkeringsplass, hente varer, plukke opp en besøkende på togstasjonen før sønnen i huset hentes på fotballtrening. Alt dette gjøres ved hjelp av et knappetrykk, med talekontroll eller med en smarttelefon – helautomatisk, pålitelig og trygt.

Når man er på innsiden, kan man snakke med Sedric akkurat slik man ville snakket med en personlig assistent. Bilen vil kunne fortelle om destinasjonen, hvordan man kommer seg dit, traikksituasjonen eller man kan be om at bilen tar en pause på veien. Under turen kan man velge hvordan man vil bruke tiden. Vinduet er en stor OLED-skjerm med augmented reality-teknologi som fungerer som kommunikasjons- og underholdningssenter.

Designspråket som er brukt på Sedric gjør at bilen fremstår vennlig og empatisk, og bilen skaper dermed tillit ved første øyekast. Den fremstår samtidig med robusthet og utstråler trygghet og pålitelighet ved hjelp av de muskuløse sidene og stabile takstolper. Den store døråpningen gjør det også enkelt å komme seg inn og ut av bilen – selv med bagasje.

Batteripakken til den helelektriske bilen er plassert mellom akslene, og motoren er plassert ved hjulene. Systemer som air-condition og elektronikk er plassert i de kompakte overhengene foran og bak. Totalt sett gir utformingen en helt annen følelse av plass enn det man har sett i noen bil tidligere.

Du kan finne mer informasjon om Sedric på www.discover-SEDRIC.com